Ενοργάνωση Πνευστών Οργάνων

 

«Η μπάντα δεν είναι περήφανη γιατί παίζει καλά. Παίζει καλά ακριβώς επειδή είναι περήφανη!»

-George Parks-

Μια ορχήστρα πνευστών αποτελείται από όργανα των οποίων ο ήχος παράγεται μιας δονούμενης στήλης αέρα. Αυτό συμβαίνει και στα ξύλινα και χάλκινα πνευστά.

Οι ορχήστρες πνευστών υπήρχαν ανέκαθεν με κάποια μορφή. Παρ’ ολ’ αυτά, η σημερινή μπάντα είναι μια εξέλιξη της στρατιωτικής μπάντας. Από τα πρώτα σαλπίσματα (συνδυασμένα με ήχους τυμπάνου), που κωδικοποιούσαν τη συνεννόηση στο πεδίο της μάχης, μέχρι την ανάπτυξη των στρατιωτικών εμβατηρίων που βοηθούσαν τους στρατιώτες να παρελαύνουν συγχρονισμένα, η μπάντα εξελίχθηκε ως μουσικό σύνολο τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Η «Πρώτη Σουίτα σε Μι ύφεση» (1909) του Gustav Holst θεωρείται από πολλούς το πρώτο έργο προορισμένο αμιγώς για στρατιωτική μπάντα και άνοιξε το δρόμο και σε άλλους συνθέτες να γράψουν και να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριο της ιδιαίτερης αυτής ορχήστρας.

Για τους πνευστούς και τους κρουστούς, οι ορχήστρες αυτές προσφέρουν μια ευκαιρία πιο ουσιαστικής και ενεργούς συμμετοχής από ό,τι σε μια κλασική συμφωνική ορχήστρα, όπου ο ρόλος τους συχνά είναι περιορισμένος ή και μηδενικός.

Τέλος οι ορχήστρες πνευστών είναι ιδανικές για συναυλίες ή παρουσιάσεις σε εξωτερικούς χώρους, αφού δε χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση.

Η Σχολή της Ενοργάνωσης και Διεύθυνσης Πνευστών Οργάνων προετοιμάζει μαέστρους εξειδικευμένους στη φύση της ιδιαίτερης αυτής ορχήστρας, με γνώσεις που αφορούν στην ιδιαιτερότητα των οργάνων, αλλά και στην προσαρμογή ενός ευρύτερου ρεπερτορίου στις ανάγκες ενός τέτοιου συνόλου.

 

 

  • Για να γίνει δεκτός ο σπουδαστής στην τάξη της Ενοργάνωσης Πνευστών Οργάνων απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βρίσκεται σε επίπεδο δεύτερου έτους Αρμονίας (ως ειδικό μάθημα).

Αναλυτικά τα έτη φοίτησης:

ΕΤΟΣ ΕΤΟΣ
Ι ΙΙ

Απολυτήριες εξετάσεις:

ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ