Σχολή Διεύθυνσης Ορχήστρας

«Αυτό που βρήκα αξιοθαύμαστο είναι ότι όλοι αυτοί οι μουσικοί πραγματικά είχαν την ανάγκη να τους κατευθύνω. Όσο λιγότερο απολογητική ήμουν και όσο περισσότερο εξέπεμπα δύναμη, τόσο πιο χαρούμενοι ήταν. Πρέπει να είσαι θαρραλέος για να κάνεις τους μουσικούς σου να αισθάνονται ασφαλείς...»
Sophie Heawood

«THE GUARDIAN»

Το δύσκολο έργο της διεύθυνσης μιας ορχήστρας είναι μυστηριώδης τέχνη: καλείσαι να δώσεις σχήμα στο αόρατο με τη γλώσσα των κινήσεων, να στείλεις «ξεκάθαρα μηνύματα» στους μουσικούς όσον αφορά την ερμηνεία, τη δομή και τη συναισθηματική αξία ενός μουσικού έργου.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς ενός μαέστρου γίνεται πολύ πριν το κοινό απολαύσει το τελικό προϊόν, στη συναυλία. Προηγείται σκληρή και επισταμένη ιδιωτική μελέτη του εκάστοτε μουσικού έργου, από μέρους του μαέστρου, πριν ξεκινήσουν οι εντατικές μουσικές πρόβες με την ορχήστρα. Η προετοιμασία της ορχήστρας είναι τελικά ο ζωτικός εκείνος παράγοντας που οδηγεί, άλλοτε στην επιτυχία και άλλοτε στην αποτυχία μιας συναυλίας.
Αν πάρουμε τη μουσική αυτή προετοιμασία ως δεδομένο, ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας, ενδεχομένως ο πιο σημαντικός, άπτεται του κλάδου της ψυχολογίας.
Ο τρόπος που ένας μαέστρος αντιμετωπίζει μια ορχήστρα εδραιώνει μια καρποφόρα σχέση – ή όχι! Ένας πετυχημένος ταγός πρέπει να αντιλαμβάνεται, να ψυχανεμίζεται και να ελίσσεται, προκειμένου να ενώσει πολλές διαφορετικές φωνές σε μία ενιαία. Πρέπει να γνωρίζει ότι στο δρόμο για την επιτυχία ο καθένας είναι εξίσου σημαντικός και απαραίτητος, πρέπει να εμπνέει και να ενδυναμώνει...

 

 

 

 

  • Για να γίνει δεκτός ο σπουδαστής στη Σχολή της Διεύθυνσης Ορχήστρας απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να έχει:

-Απολυτήριο λυκείου

-Πτυχίο Αντίστιξης

-Πτυχίο ή Δίπλωμα Πιάνου, ή οργάνου Συμφωνικής Ορχήστρας και     πιάνο επιπέδου Μέσης.

  • Οι υποψήφιοι σπουδαστές δίνουν *ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ* προκειμένου να φοιτήσουν στη σχολή.
  • Λόγω της ειδικής φύσεως του γνωστικού αντικειμένου της σχολής

δεν προβλέπεται η εισαγωγή σπουδαστών με κατατακτήριες εξετάσεις, εκτός κάποιων εξαιρέσεων που παρατίθενται στο αντίστοιχο Φ.Ε.Κ.

που επισυνάπτεται παρακάτω.

Αναλυτικά τα έτη φοίτησης:

Έτος Έτος Έτος Έτος Έτος
Ι ΙΙ ΙΙΙ ΙV V

Απολυτήριες εξετάσεις:

    

Διπλωματικές