Δημήτρης Χρυσανθακόπουλος

Πιάνο

Σε διαρκή διαδικασία εξέλιξης, αλλά με σημείο αναφοράςπάντα το πιάνο, ο Δημήτρης Χρυσανθακόπουλος κινείται με άνεση σε όλο το φάσμα των διαφορετικών όψεων και “ειδών” της μουσικής τέχνης, εναλλάσσοντας κατά περίπτωση τις ιδιότητες του εκτελεστή,  του δημιουργού, του μελετητή, και του  καθηγητή.

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι από το 2021 υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, εκπονώντας τη διδακτορική του έρευνα με θέμα τις μεταγραφές για πιάνο. Είναι επίσης πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα “Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής”), κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (“Σπουδές Πολιτιστικής Διαχείρισης”), και τελειόφοιτος του ΕΚΠΑ (τμήμα “ΜΜΕ και Επικοινωνίας”).

Οι μουσικές του σπουδές περιλαμβάνουν Πτυχίο και Δίπλωμα Πιάνου (με βαθμούς “Άριστα” και “Άριστα και Α’ Βραβείο” αντίστοιχα), καθώς και το Γαλλικό “Diplome Superieur de Piano” της ιστορικής “Schola Cantorum” στο Παρίσι (τάξη Αγάθης Λεϊμονή). Επιπλέον έχει συμμετάσχει ενεργά σε σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό (Ιταλία, Βέλγιο, Ρωσία, Γαλλία), με διεθνούς φήμης καθηγητές και σολίστες όπως οι F. Clidat, A. Delevingne, J. Lowenthal, R. Boldorini, R. Salinas, J. Zaharieva, L. Boyadjieva, H. Takenutsi,I. Petrin, Y. Bogdanov, I. Jones κ.ά.

Ως σολίστ, έχει εμφανιστεί σε Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Πήλιο, Μύκονο, Ρέθυμνο), και εξωτερικό (Λονδίνο, Παρίσι, Βουδαπέστη, Λιουμπλιάνα, Μόσχα), με σημαντικότερη για εκείνον στιγμή τα δύο ρεσιτάλ του (2010 και 2012) στο “Liszt Ferenc Emlékmúzeum” (το μουσείο-οικία του F. Liszt στη Βουδαπέστη), όπου είχε την τιμή να δοκιμάσει το πιάνο του θρυλικού Ούγγρου πιανίστα και συνθέτη. Έχει συμπράξει με την ορχήστρα “Sinfonietta Αθηνών” (υπό τον Γ. Αραβίδη), έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, και έχει συμμετάσχει σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου κερδίζοντας βραβεία όπως το “Virtuosismo pianistico Premio speciale” στο “3rd International San Daniele Piano Meeting” στην Ιταλία (2008) και το “Α’ Βραβείο” στον ετήσιο “Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου” της ΧΟΝ (2009). Εκτός από τα έργα των κορυφαίων συνθετών του κλασικού ρεπερτορίου, έχει ασχοληθεί διεξοδικά και με το λεγόμενο “ξεχασμένο” ρεπερτόριο του πιάνου, παρουσιάζοντας λιγότερο γνωστά ή και ανηχογράφητα μέχρι εκείνη τη στιγμή έργα συνθετών όπως οι  G. Martucci, S. Heller, J. L. Dussek, A. Lourie, F. Blumenfeld, κ.ά., αλλά και πρώτες εκτελέσεις σύγχρονων έργων όπως το εμβληματικό  “Goodbye Mr. Rachmaninoff” του Κ. Κατσαρή (2009).

Ως ακομπανιατέρ, έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με χορωδίες (ΕΡΤ, Δήμου Αγίας Παρασκευής, “Μελωδοί”, “Ίαμβος” κ.ά), καθώς και με πλήθος μονωδών και σολίστ σε διπλωματικές εξετάσεις, ακροάσεις και εμφανίσεις τους. Εργάζεται επίσης ως ακομπανιατέρ μπαλέτου και μοντέρνου χορού σε Ανώτερες Σχολές Χορού, ενώ διαθέτει σημαντική εμπειρία και στο αμιγώς συμφωνικό ρεπερτόριο καθώς συνοδεύει τα τελευταία χρόνια το τμήμα Διεύθυνσης Ορχήστρας του Ωδείου “Άλφα” (τάξεις Λ. Καρυτινού και Α. Πυλαρινού), καθώς και σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας (Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών - 2016, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- 2018).

Πέραν της "λόγιας" μουσικής, έχει εργαστεί ως  πιανίστας στο υπερπολυτελές  “Διόνυσος-Zonar's” (2009-2019), και έχει συνεργαστεί με πλήθος από μουσικά σχήματα, ηθοποιούς, χορογράφους, σκηνοθέτες, και τραγουδιστές, εμφανιζόμενος ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια σε μουσικές παραστάσεις, συναυλίες, και φεστιβάλ ανά την Ελλάδα: Το ρεπερτόριο του εκτείνεται από την τζαζ και την crossover μουσική μέχρι την pop, τη λαϊκή και προσφάτως, ακόμα και τη ραπ μουσική (ηχογράφηση του θεματικού δίσκου “Αλεξανδρεια” του “Ραψωδού-Φιλόλογου" - 2021).

Ως δημιουργός, έχει συνθέσει μουσική για θέατρο (Δ. Παπαδήμα/ Γ. Μποσταντζόγλου - 2018), χορό, και animation, τραγούδια για μουσικές παραστάσεις (Ε. Καρακάση -Δ. Χαλιώτης) και εμπορικές κυκλοφορίες (Polymusic - 2016), έργα για σόλο πιάνο, καθώς και μια σειρά από μεταγραφές πάνω σε έργα των Handel, Mozart, Liszt και Tchaikovsky.

Ως καθηγητής, διδάσκει πιάνο σε Ωδεία και μουσικές σχολές στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, συμπληρώνοντας το 2021-22 δύο δεκαετίες αναγνωρισμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού προϋπηρεσίας. Μαθητές του έχουν ήδη αποφοιτήσει και κάνουν τα πρώτα τους βήματα ως επαγγελματίες στο χώρο της μουσικής. 

Πολυμέσα