Δημήτρης Χρυσανθακόπουλος

Πιάνο

Γεννήθηκε στην Πάτρα όπου και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 7 ετών. Έχοντας ήδη αποκτήσει το Δίπλωμα του Πιάνου με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο» (τάξη κας. Νίκης Γερογιαννοπούλου), γνώρισε τη διεθνούς φήμης καθηγήτρια και σολίστ Αγάθη Λεϊμονή που του άνοιξε νέους ορίζοντες στην πιανιστική τέχνη. Υπό την καθοδήγησή της έγινε δεκτός στη φημισμένη “Schola Cantorum” στο Παρίσι απ’ όπου κι αποφοίτησε το 2009 με βαθμό Άριστα.

Έχει συμμετάσχει ενεργά σε σεμινάρια με καταξιωμένους παγκοσμίως σολίστες – καθηγητές όπως οι France Glidat, Aquiles Delle Vigne, Lilia Boyadjieva, Rachel Boldorini, Alfredo Speranza, Jenny Zaharieva, Hiroaki Takenutsi, Aaron Shorr, Yuri Bogdanov, Ian Jones, Dorian Ljeljak κ.ά. Το 2008 απέσπασε το «Α’ Βραβείο» στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου της Χ.Ο.Ν. και το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου συμμετείχε στο “3rd San Daniele Piano Meeting” στην Ιταλία αποσπώντας την ειδική διάκριση “virtuossismo pianistico”, για την δεξιοτεχνία του.

Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κάνοντας το διεθνές ντεμπούτο του στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Ljubljana (2009). Έκτοτε έχει εμφανιστεί με ατομικά ρεσιτάλ σε Λονδίνο (Southwark Cathedral, 2011), Παρίσι (Schola Cantorum, 2011) Βουδαπέστη (στο σπίτι-μουσείο του F. Liszt, 2010 & 2012 κατόπιν επαναπρόσκλησης), όπου είχε και την τιμή να δοκιμάσει και το πιάνο του θρυλικού Ούγγρου συνθέτη, και προσφάτως στη Μόσχα (2014), όπου μεταξύ άλλων εμφανίστηκε στο μουσείο Σκριάμπιν με έργα του ίδιου του Ρώσου συνθέτη. Το 2009 κλήθηκε και συμμετείχε στην τελετή έναρξης των 44ων Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει μετατύ άλλων εμφανιστεί σε Αθήνα (αίθουσα “Παρνασσός”, ωδείο “Φίλιππος Νάκας”, αίθουσα “Ateneaum”), Πόρο (“International Piano Festival-Poros 2010), Ρέθυμνο Κρήτης (“Παλαιό Τζαμί”), Μύκονο (“Γρυπάρειο Μέγαρο”), κ.ά. Έχει τέλος συμπράξει ως σολίστ και με ορχήστρες όπως η “Sinfonieta”, υπό τη διεύθυνση του Γ. Αραβίδη.

Πολύπλευρος σαν προσωπικότητα, είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και αριστούχος απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου το 2012 ολοκλήρωσε το Master’s του στην «Πολιτισμικές Σπουδές», ενώ κατόπιν κατατακτηριων εξετάσεων εισήχθη στο προπτυχιακό τμήμα των Μ.Μ.Ε. του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως καθηγητής ξεκίνησε από νεαρή ηλικία να διδάσκει πιάνο (τα τελευταία 13 χρόνια), ενώ καταπιάνεται επαγγελματικά και τακτικά, με είδη μουσικής πέραν της “κλασσικής”: Μεταξύ άλλων είναι μόνιμος πιανίστας στο υπερπολυτελές εστιατόριο «Διόνυσος» στην Ακρόπολη, εργάζεται ως ακομπανιατέρ ελαφρού και κλασικού τραγουδιού, συνοδεύει τα μαθήματα μοντέρνου και μπαλέτου της επαγκελματικής σχολής χορού της Βασσιλικής Μαρούλη, ενώ συμμετέχει σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις (όπως η «Κολοκύθα» με την Ελένη Καρακάση και το «Κάι από τη Νύχτα» με τη Μίνα Χειμώνα). Τέλος, ασχολείται συστηματικά με το λεγόμενο “ξεχασμένο” ρεπερτόριο της πιανιστικής φιλολογίας, περιλαμβάνοντας λιγότερο γνωστά ή κι ανηχογράφητα έργα στα προγράμματα που παρουσιάζει.

Πολυμέσα