Γιώργος Βενετσάνος

Σύνθεση

 

Ο συνθέτης Γιώργος Βενετσάνος γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα.

Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική, αρχικά με το τραγούδι και αργότερα με τα κρουστά όργανα, ξεκινώντας ως ντράμερ την εποχή της άνθησης των ροκ συγκροτημάτων και στη συνέχεια συμμετέχοντας σε σχήματα όλου του μουσικού φάσματος. Συνέχισε τις σπουδές του στα κλασικά κρουστά και παράλληλα στα ανώτερα θεωρητικά: Αρμονία με τον Κώστα Κλάββα στο Κεντρικό Ωδείο, Αντίστιξη, Φούγκα και Ενοργάνωση και διεύθυνση Πνευστών με τον Νικηφόρο Νευράκη στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Καθοριστική ήταν η μαθητεία του δίπλα στον συνθέτη, πανεπιστημιακό δάσκαλο, μαέστρο και ακαδημαικό Θόδωρο Αντωνίου με τον οποίο σπούδασε Σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο (Δίπλωμα Σύνθεσης).

Εχει παρακολουθήσει Master Class σύνθεσης, με τον διακεκριμένο Αμερικανό συνθέτη Gunther Schuller και με τον διακεκριμένο Γερμανό συνθέτη Hans-Jürgen von Bose.

Σπούδασε επίσης Διοίκηση Μουσικών συνόλων στο Ινστιτούτο LSM, Bachelor of Arts (BA) in Administration of Orchestral Music Ensemble με πιστοποίηση και δίπλωμα από το Trinity College and University U.S.A. www.trinityeducation.com venetsanos_front_profile2
Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν όλα τα είδη της μουσικής : συνθέσεις για ορχήστρα, μουσική δωματίου, για σόλο όργανα, θρησκευτική, θεατρική και κινηματογραφική μουσική, τραγούδια κ.λ.π.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί από σημαντικά μουσικά σύνολα στην Ελλάδα.

Ως ενορχηστρωτής έχει ενορχηστρώσει πολλά μουσικά σύνολα και ορχήστρες, όπως την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (Κ.Ο.Ε.Μ.), την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και άλλα μικρά και μεγάλα σύνολα όλων των ειδών της μουσικής. Έχει επίσης ενορχηστρώσει και διευθύνει την ορχήστρα του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης (με ανάθεση της HELEXPO) στο οποίο έχει συμμετάσχει και ως συνθέτης με διακριθέν τραγούδι του το 1995.

Είναι μέλος και ενορχηστρωτής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων από το 1993.

Ως παιδαγωγός, καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών και σύνθεσης έχει μια πολυετή θητεία στην μουσική εκπαίδευση. Σήμερα διδάσκει στο Ωδείο Άλφα και στο Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης.

Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Trinity College University