Γιώργος Παπουτσής

Πιάνο

Ο Γιώργος Παπουτσής γεννήθηκε στην Κομοτηνήτο 1974. Σπούδασε πιάνο με τη Λίλια Βασιλειάδου και ανώτερα θεωρητικά με τον Άλκη Μπαλτά στο «Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο» της Θεσσαλονίκης. Από το 1999 έως το 2003 σπούδασε Σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Γκρατς με καθηγητές τους Gerd Kühr και Georg Friedrich Haas. Ενδιάμεσα, το 2002 σπούδασε με τον Wolfgang Rihm και τον Sandeep Bhagwati (σύνθεση) και με τον Ulrich Michels (θεωρητικά και μουσική ανάλυση) στη Μουσική Ακαδημία της Καρλσρούης. Από το 2003 συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης με καθηγητή τον Erich Urbanner (αποφοίτηση / Master of Arts2006 και δεύτερο μεταπτυχιακό / Postgr. 2008). Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη Σύνθεση με Άριστα στο ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Συμμετείχε ενεργά σε πολλά σεμινάρια πιάνου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με καθηγητές τους JürgenSchröder, Γιάννα & Κατερίνα Πολυζωίδου, Ivan Eftimov, Ivan Dinić κ.α., όπως και σε σεμινάρια σύνθεσης με καθηγητές τους Kalevi Aho και Mathias Spahlinger.

Έργα του έχουν παιχτεί από διάφορα ενόργανα σύνολα (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Δημοτικές Ορχήστρες Αθηνών & Θεσσαλονίκης, Κουαρτέτο Εγχόρδων L’ Anima, Diverse & Bizarre, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής κ.α.) και έχουν ερμηνευθεί από διακεκριμένους μουσικούς (Βασίλης Παπαβασιλείου, Ηλίας Σδούκος,Χρυσάνθη Σπιτάδη, Έλσα Γιαννουλίδου κ.α.),   έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο και έχει συνεργαστεί ως επιμελητής με τις Αυστριακές Μουσικές Εκδόσεις “Universal” και “Musikverlag Wolfgang Kiess”. Συνεργάστηκε με τη χορεύτρια και χορογράφο Αθηνά Κυρούση (MiM 2015 & “Οιδιπόδειο Σέλας ΙΙ” στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών 2017), με την Βιτόρια Κωτσάλου (MiM 2016), την Άννα Αντωνιάδου (MiM 2017) και την ομάδα χορού Quo Vadis (2018). Δίδαξε Σύνθεση στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επίσης έχει διδάξει στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση και, Πιάνο, Θεωρητικά, Σύνθεση και σεμινάρια θεωρητικών μαθημάτων σε διάφορα ωδεία σε Αθήνα και Θεσ/νίκη (Εθνικό Ωδείο Σαντορίνης, Ωδείο Μουσικής Πράξης, Ωδείο «Μουσική Εκπαίδευση»). Διετέλεσε διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Πολυγύρου (2011-2014), είναι συνιδρυτής του Δικτύου Δράσεων “Music Ιs” και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.