Χρήστος Μαρίνος

Πιάνο

 Ο Χρήστος Μαρίνος κατάγεται από την Άνδρο και μεγάλωσε στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη. Ως συνοδός τραγουδιστών και ως μέλος του πιανιστικού ντούο Duo Vivo έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ και συναυλίες σε Νέα Υόρκη, Μιννεάπολις, Λονδίνο, Βιέννη, Ίννσμπρουκ, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Έχει δώσει πρεμιέρες έργων, μερικών αφιερωμένων στον ίδιο, Ελλήνων και ξένων συνθετών στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Έχει παίξει για τις τάξεις τραγουδιστών της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, καθώς και για τη μουσική προετοιμασία σπουδαστών του προγράμματος νέων της (Lindemann Young Artist Development Program). Ερευνά και παρουσιάζει λιγότερο γνωστά έργα για φωνή και πιάνο, γράφει μουσικά άρθρα, συνεργάζεται με θερινά φεστιβάλ, δίνει διαλέξεις και είναι ενεργός ως μουσικός ερευνητής, μουσικολόγος και diction coach. Το μεγάλο του πάθος είναι το Ελληνικό Λόγιο Τραγούδι, το οποίο συνεχώς ερευνά, παρουσιάζει στα ρεσιτάλ του και διδάσκει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει σε συναυλίες περισσότερους από 50 Έλληνες συνθέτες, από την Επτανησιακή Σχολή έως τις μέρες μας. Επίσης, δραστηριοποιείται και στον χώρο των μουσικών εκδόσεων ως αντιγραφέας και επιμελητής έργων Ελλήνων συνθετών για φωνή και πιάνο. Το ιδιαίτερο —που παρουσιάζεται μάλιστα για πρώτη φορά σε παρτιτούρες Ελλήνων συνθετών— είναι η χρήση του Διεθνούς Φωνητικού Αλφαβήτου (ΙΡΑ) ώστε να είναι τα έργα προσιτά σε τραγουδιστές που δεν διαβάζουν την ελληνική αλφάβητο.

Η συνεργασία του με τη μέτζο-σοπράνο Ιωάννα Βρακατσέλη ξεκίνησε την άνοιξη του 2020, εν μέσω πανδημίας, ​όταν η Ιωάννα βρισκόταν στην Αθήνα και ο Χρήστος στη Νέα Υόρκη. Κλεισμένοι στα διαμερίσματά τους και παρότι τους χώριζε ένας ωκεανός, αποφάσισαν να ηχογραφήσουν μερικά τραγούδια Ελλήνων συνθετών. Το φθινόπωρο του 2021 ξεκίνησε επίσημα και δια ζώσης η συνεργασία τους με τη δημιουργία του Duo Vocialo. Στόχος τους είναι η παρουσίαση έργων για φωνή και πιάνο, κυρίως του 20ού και 21ου αιώνα Ελλήνων συνθετών και συνθετριών. Έχουν παρουσιάσει έργα των Viktor Ullmann, Mohammed Fairouz, Juliana Hall, Gideon Klein, Δημήτρη Δραγατάκη, Μαρίας Δελή, Φωτεινής Τρυφεροπούλου και Νίκης Χαρλαύτη για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, καθώς και τραγούδια των Γιώργου Σισιλιάνου, Δημήτρη Τερζάκη, Μαρίας Καλογρίδου, Μανώλη Καλομοίρη, Γιάννη Χρήστου, Παναγιώτη Θεοδοσίου, Γιάννη Σφυρή κ.ά.

Το 2017, με τη δραματουργό, λιμπρετίστα και σκηνοθέτρια όπερας Αντιγόνη Γαϊτανά, ίδρυσαν το Εργαστήρι Colla Voce, το μοναδικό στην Ελλάδα για λυρικούς τραγουδιστές και πιανίστες που ενδιαφέρονται για την τέχνη της συνοδείας και της μουσικής εκγύμνασης τραγουδιστών. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς πραγματοποιείται στο Ωδείο Άλφα και κάποια καλοκαίρια ταξιδεύει στο Φεστιβάλ Χόρτου στο παραθαλάσσιο Χόρτο του Νοτίου Πηλίου. Η πρώτη παραγωγή του Εργαστηρίου ήταν η ελληνική πρεμιέρα της όπερας Riders to the Sea του Ralph Vaughan Williams. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, ο Χρήστος διδάσκει την τάξη Colla Voce ART SONG, εμφανίζεται σε ρεσιτάλ με τραγουδιστές, εργάζεται ως μουσικός εκγυμναστής τραγουδιστών, συνοδεύει masterclasses τραγουδιού και είναι υπεύθυνος για τη μουσική προετοιμασία της όπερας που ανεβάζει το Εργαστήρι. Το 2002 ανέλαβε ως διαχειριστής το Αρχείο Γιάννη Χρήστου για δέκα χρόνια και από το 2017 είναι βασικός συνεργάτης του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου. Τον 2018, με τη σοπράνο Μάρια Ντεβιτζάκη, ηχογράφησαν στη Γερμανία τα τέσσερα τεύχη τραγουδιών με τίτλο Stormlieder του Ουαλού συνθέτη Dafydd Bullock (το τέταρτο τεύχος γράφτηκε και αφιερώθηκε στους δύο καλλιτέχνες). Έχει συνεργαστεί ως αρθρογράφος με τη μουσική ιστοσελίδα classicalmusic.gr και τα περιοδικά Κρυστάλλινη Φαρέτρα και Ρυθμοί, υπήρξε συνεργάτης του ραδιοφωνικού σταθμού RadioArt και είναι μουσικός σύμβουλος στο Ραδιόφωνο Τέχνης.

Ο Χρήστος είναι διδάκτωρ του University of Minnesota με ειδίκευση στη συνοδεία και μουσική εκγύμναση τραγουδιστών (Doctorate in Collaborative Piano Performance) και παράλληλες σπουδές στη μουσικολογία. Υπήρξε επίκουρος καθηγητής πιάνου και μόνιμος συνοδός τραγουδιστών στο New York University, όπου και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (M.Mus.), επίσης στη συνοδεία και μουσική εκγύμναση τραγουδιστών. Την άνοιξη του 2022 ανήκε στο διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι κάτοχος διπλώματος πιάνου (Γιώργος Χατζηνίκος), πτυχίων αρμονίας (Γιάννης Πανταζάτος), αντίστιξης (Παναγιώτης Αδάμ) και φούγκας (Αλέξανδρος Καλογεράς), καθώς και του Recital Certificate in Piano Performance (με τιμητική διάκριση) από το Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου. Σημαντικός σταθμός στη ζωή του και τη μουσική του εκπαίδευση υπήρξε η γνωριμία του με τον πιανίστα, μαέστρο, παιδαγωγό και συγγραφέα Γιώργο Χατζηνίκο (1923-2015), πλάι στον οποίο μελέτησε για δέκα χρόνια. Μεταξύ άλλων, έχει παρακολουθήσει μαθήματα βιολοντσέλου (Ραφαήλ Κορί), διεύθυνσης ορχήστρας (Αλέξανδρος Χαρκιολάκης), μονωδίας (Ειρήνη Τσιρακίδου), την τάξη σύγχρονης μουσικής του συνθέτη Γιώργου Μηνά, την τάξη αισθητικής της μουσικής του Κωνσταντίνου Π. Καράμπελα-Σγούρδα, masterclasses με τους Eteri Andjaparidje, Diane Birr, Margo Garrett, Evgeny Kolmanovich, Ζουζού Νικολούδη κ.ά. και από το 2011 συμμετέχει στο Μουσικό Εργαστήρι Σύνθεσης και Εκτέλεσης του Αλέξανδρου Καλογερά.​