Λάκης Χαλκιάς

 

Παραδοσιακή Μουσική

 Ο Λάκης Χαλκιάς γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1943. Γιος του κλαρινίστα Τάσου Χαλκιά. Ανήκει στην Τέταρτη γενιά της οικογένειας των ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ, που είναι η μεγαλύτερη μουσική οικογένεια στη χώρα μας. Ασχολείται με την μουσική και το τραγούδι από 7 ετών. Στα 16 του εργάζεται ως επαγγελματίας και στα 18 του ηχογραφεί τους πρώτους του δίσκους, των Θεόδωρου Δερβενιώτη - Κώστα Βίρβου, στην εταιρεία Columbia.
Παίζει κιθάρα, μπουζούκι, λαούτο, και τζουρά, . Από το 1961 μέχρι το 1967 εμφανίζεται πλάι στη Σωτηρία Μπέλλου, Στέλιο Καζαντζίδη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Γιώργο Ζαμπέτα και άλλους, ενώ συνεργάζεται με τους μεγάλους ρεμπέτες: Μάρκο Βαμβακάρη, Γιάννη Παπαϊωάννου και Βασίλη Τσιτσάνη. Την ίδια εποχή, τα καλοκαίρια παίρνει μέρος με το συγκρότημα της οικογένειας των ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ σε πανηγύρια, γάμους και άλλες λαϊκές εκδηλώσεις.
Το 1967, φεύγει για τις Η.Π.Α. και τον Καναδά μέχρι το 1971, και μεταξύ άλλων συνεργάζεται με τον Άντονι Κουήν για την τηλεόραση της πόλης του Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, στην παρουσίαση του έργου: «ΖΟΡΜΠΑΣ» των Μίκη Θεοδωράκη - Νίκου Καζαντζάκη.
Το 1971, επιστρέφει στην Ελλάδα και αρχίζει να ηχογραφεί λαϊκά τραγούδια σε συνεργασία με τους Αντώνη Κατινάρη - Κώστα Ψυχογιό, Χρ. Νικολόπουλο - Πυθαγόρα, Λουκ. Κηλαϊδόνη, (ΤΑ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΑ) και τον Γιάν. Μαρκόπουλο, όπου λαμβάνει μέρος στα πιο σημαντικά έργα του συνθέτη όπως: «O ΣΤΡΑΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ» του Γιώρ. Σεφέρη, «ΘΗΤΕΙΑ» του Μάνου Ελευθερίου, «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ», του Γιώργου Σκούρτη, «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ», του Κώστα Βίρβου, «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ» διαφόρων Ποιητών, «ΟΡΟΠΕΔΙΟ» του Μιχάλη Κατσαρού, «ΕΡΓΑΤΕΣ» Γιάννη Μαρκόπουλου.
Το 1974, Ο Γιάν. Μαρκόπουλος καλεσμένος από τους ομογενής της Αμερικής ταξιδεύει με το συγκρότημά του για περιοδεία μαζί του είναι ο Νίκος Ξυλούρης, Λάκης Χαλκιάς, Χαρ. Γαργανουράκης, κ. α. με πρώτες τις συναυλίες στη Νέα Υόρκη στα Θέατρα: Carnegie Hall, και Lincoln Centre. Στο Σικάγο στο θέατρο Orchestra Hall, οι συναυλίες αυτές είχαν τεράστια επιτυχία που έτυχε να είναι και οι πρώτες μετά την πτώση της δικτατορίας.
Το 1977, θα κυκλοφορήσει σε δίσκο η σημαντικότερη δουλειά του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ», ποίηση: Διονυσίου Σολωμού. Στο έργο αυτό, οι ερμηνείες των Νίκου Ξυλούρη και Λάκη Χαλκιά καθώς και της Ειρήνης Παπά που παίρνει μέρος στους βασικούς ρόλους θα αφήσουν εποχή. Toν ΑΥΓΟΥΣΤΟ 81, ο Χαλκιάς με το συγκρότημά του ταξιδεύει για δεύτερη φορά στην Αυστραλία. Αποκορύφωση της περιοδείας αυτής στην Αυστραλία είναι στο Σίδνεϊ, η συναυλία του καλλιτέχνη στο θέατρο «ΟΠΕΡΑ ΧΑΟΥΖ».
Τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ 1982, στο «ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ» (ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ) ο Λάκης Χαλκιάς παρουσιάζει την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ γιορτάζοντας τα «125 ΧΡΟΝΙΑ» συνεχούς προσφοράς της οικογένειας στην Δημοτική Παραδοσιακή μας μουσική και όχι μόνο.
Το 1984, δέχεται την πρόταση της Ασπασίας Παπαθανασίου να μελοποιήσει αποσπάσματα από την «ΙΛΙΑΔΑ» του ΟΜΗΡΟΥ σε μετάφραση του Νίκου Καζαντζάκη - Γιάν. Κακριδή, για λογαριασμό της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (Ε.Ρ. -2). Την επιμέλεια των κειμένων την είχε ο καθηγητής Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Ηθοποιοί: Ασπασ. Παπαθανασίου, Νικήτας Τσακίρογλου, και Γιάννης Ροζάκης. Οι ηθοποιοί διάβαζαν τα κείμενα και ο Λάκης έπαιζε και τραγουδούσε τα κομμάτια που είχε μελοποιήσει.
Τον ίδιο χρόνο συνεργάζεται επίσης με τον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη στο έργο: «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» του Ν. Καζαντζάκη που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο στο Ηράκλειο Κρήτης και στο «ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ» (Φεστιβάλ Αθηνών).
Το 1992, ο Λ.Χ. ολοκληρώνει το μουσικό έργο, «2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ» (Από τον Όμηρο μέχρι σήμερα), που ο ίδιος το αποκαλεί - έργο ζωής - αφού για να το ολοκληρώσει ο καλλιτέχνης χρειάστηκε να δουλέψει γι’ αυτό τουλάχιστον -10- χρόνια μελετώντας και ερευνώντας προς όλες τις κατευθύνσεις. Με μια σπουδαία ομάδα πνευματικών ανθρώπων που στάθηκαν δίπλα του σαν οδηγοί πορείας και στήριξης του όλου έργου: Επιστημονικά και Μουσικά, προσφέροντας έτσι τις πολύτιμες γνώσεις τους απλόχερα και Α ν ι δ ι ο τ ε λ ώ ς.
Το έργο παρουσιάζετε, στην πρώτη του μορφή με το φεστιβάλ «Έκφραση ΄93» του Υπουργείου Πολιτισμού, σε τέσσερις πόλεις στην Ελλάδα. Ακολουθεί μια περιοδεία στην Αμερική, Τη Γερμανία και την Κύπρο,
Στις 11 Απριλίου 1995, με πρωτοβουλία της Γ.Σ.Ε.Ε. το μουσικό έργο «2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ» παρουσιάζεται ολοκληρωμένο στο «ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ», όπου και ηχογραφείται ζωντανά. Συμμετέχουν: Νένα Βενετσάνου, η Ηθοποιός Αλέκα Κατσέλη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ταλαγάνη.
Το έργο αυτό, είναι όχι απλώς αγάπη για την Εθνική μας Μουσική, αλλά συσσωρευμένη εμπειρία και μακρόχρονη προσπάθεια προσέγγισης του ειδώλου μας, κατά το εφικτόν.
Το έργο χωρίζεται, σε πέντε Ενότητες:
Ενότητα 1η. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ - Ενότητα 2η. ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Ενότητα 3η. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ - Ενότητα 4η. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ – ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ
Ενότητα 5η. ΛΑΪΚΟ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΟ, το λεγόμενο (ΕΝΤΕΧΝΟ) ΛΑΪΚΟ.
Αρχές του 1996, ο Λ. Χαλκιάς παρουσιάζει ως συνθέτης τον νέο του δίσκο με τον γενικό τίτλο: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΑΣ», σε ποίηση: Γιώργου Σουρή, Γιάννη Κακουλίδη, Παύλου Νιρβάνα και στίχους Κώστα Βίρβου, κ.α.
11. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000. Ο Λάκης Χαλκιάς σε πρώτη συνεργασία με τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή ερμηνεύει το έργο του συνθέτη με τον τίτλο: «ΚΑΤΑΧΝΙΑ», με πρωτοβουλία και διοργάνωση της συναυλίας από την ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Η παρουσίαση έγινε στο «ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ».
Στις 28 ΜΑΪΟΥ του 2002 έρχεται η μεγάλη δικαίωση για τον Λ. Χαλκιά και βέβαια από τις κορυφαίες στιγμές της καλλιτεχνικής του πορείας, αφού το έργο ζωής για τον ίδιο, ¨2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ¨ παρουσιάζεται στο ¨ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ¨. έλαβαν μέρος: η Νένα Βενετσάνου, Μαρία Σουλτάτου, ο Ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου, σε κείμενα: Κώστα Γεωργουσόπουλου.
Στις 5 Ιουνίου του 2003, Το μουσικό έργο: ¨2500 Χρόνια Ελληνική Μουσική¨ με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, και του Πολιτιστικού Φορέα ¨ΑΚΡΟΘΕΑΜΑ¨, παρουσιάστηκε στη Ζυρίχη (Ελβετία) σε ένα από τα ωραιότερα Θέατρα Όπερας της Ευρώπης, στο ¨TONHALLE ZURICH¨, εκτός από τους Έλληνες καλλιτέχνες που συμμετείχαν, την Νένα Βενετσάνου, το Νικήτα Τσακίρογλου και την 12μελή ορχήστρα, πήραν μέρος: οι Ελβετοί καλλιτέχνες συμπεριλαμβανομένου του μαέστρου και Διευθυντού Pedro Cortina, της ορχήστρας Camerata Cortinas Ζυρίχης, με τη Χορωδία Kammerchor St.Georg Kaltbrunn,
Απρίλιος του 2005, κυκλοφορεί ο νέος διπλός δίσκος ακτίνας του καλλιτέχνη με τίτλο: «36 Τραγούδια της ΗΠΕΙΡΟΥ με τον ΛΑΚΗ ΧΑΛΚΙΑ» τραγούδια παραδοσιακά αφιέρωμα στην Ήπειρο. από την δισκογραφική FM Record.
Μάιος 2006, ένας νέος δίσκος ακτίνας κυκλοφορεί με τίτλο: ¨ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ¨ από την εταιρεία ¨ΠΡΟΤΑΣΗΣ¨ με λαϊκά τραγούδια που ο Λ. Χαλκιάς πρώτο-τραγούδησε σε δίσκους 45 στροφών από το 1962 έως το 1966.
18. 20. & 21 Ιανουαρίου 2007, ο Χαλκιάς συναντιέται ξανά με τον μεγάλο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο στο «ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ», και τραγουδάει το έργο του συνθέτη σε στίχους Γ. Σκούρτη τους ¨ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ¨.
Τον Μάρτιο του 2007, ο Λάκης συνεχίζει την συνεργασία του με το Γιάννη Μαρκόπουλο με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού, παρουσιάζοντας στο κατάμεστο «ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON», το κορυφαίο έργο του συνθέτη «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» του Διονυσίου Σολωμού, μαζί με τους εξαίρετους συνεργάτες όπως: ο Μάριος Φραγκούλης, και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης επίσης τους ηθοποιούς: Άννα Συνοδινού, και το Γρηγόρη Βαλτινό.
18, Απριλίου 2008, ο καλλιτέχνης αναχωρεί για τη Κύπρο και παρουσιάζει στο Δήμο Στροβόλου, Λευκωσίας το μουσικό δρώμενο με τον γενικό τίτλο: «Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ», στο «Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου». Μαζί του έχει 12μελή ορχήστρα με την διεύθυνση του Χρήστου Χαλκιά. Το πρόγραμμα περιλάμβανε, εκκλησιαστικούς ύμνους, Λαϊκούς Θρήνους, Νεότερο Λαϊκό και Δημοτικό τραγούδι.
Τον ίδιο χρόνο, τον Ιούλιο, καλεσμένος από το Διεθνές Φεστιβάλ ¨Jerousalem Festival 08¨ που διοργανώνεται από την Yabous prodution (Παλαιστινιακή πολιτιστική οργάνωση) της Ιερουσαλήμ, ταξιδεύει με το συγκρότημά του, για πρώτη φορά στην Ιερουσαλήμ, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα μεγάλων Ελλήνων Δημιουργών και Ποιητών, επίσης, τραγούδησε στα αραβικά και 2- τραγούδια του μεγάλου Λιβανέζου συνθέτη και φίλου του Marcel Khalife.
Μάρτιος 2009, ετοιμάζεται συγχρόνως μια εκπληκτική Λαϊκή δισκογραφική δουλειά στα στούντιο μια συνεργασία του Λάκη Χαλκιά με έναν από τους πιο πετυχημένους, αλλά και πιο γνήσιους λαϊκούς συνθέτες της εποχής μας τον Βαγγέλη Κορακάκη με τον τίτλο: ¨ΛΕΒΕΝΤΙΚΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ¨ που πολύ γρήγορα θα είναι έτοιμη (κυκλοφόρησε Σεπτέμβρη 2009).
Απρίλης του 2010, ο Λ. Χαλκιάς καλεσμένος από το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού του Καΐρου το Υπουργείο Πολιτισμού Ελλάδος σε συνεργασία με το Υπουργείο πολιτισμού της Αιγύπτου. Που συνδιοργανώνουν αυτές τις εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας με το συγκρότημά του το έργο: "2.500 Χρόνια Ελληνική Μουσική" (από τον Όμηρο μέχρι σήμερα). Στις Ελληνικές πολιτιστικές γιορτές του Καΐρου, το έργο παρουσιάστηκε στο "Κairo Opera House" (El Gomhouria Theatre).
Συγχρόνως στο στούντιο ετοιμάζει μια νέα δισκογραφική δουλειά με παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου παίρνοντας στίχους από το βιβλίο της γιαγιάς Βασιλικής Σκουτέλα η Scotes από τα Θεοδώριανα του νομού Άρτας, η καταγραφή των τραγουδιών έγινε από το γιο της Θανάση Σκουτέλα. το CD ήταν το δώρο στα γενέθλια της γιαγιάς που γιόρτασε τα 103 της χρόνια. Και κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2011. Ο τίτλος του CD : "Μνήμες της ξενιτιάς", όπου εκτός των παραδοσιακών τραγουδιών που υπάρχουν ο Λάκης έγραψε τις μουσικές σε τρία από αυτά.
Το Μάιο του 2013, παίρνει μέρος στη συναυλία που δίνει ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος στη Λευκωσία καλεσμένος από την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα «100 χρόνια από τη γέννηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ!».
Τον ίδιο χρόνο τον μήνα Σεπτέμβριο λαμβάνει μέρος στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο "Ωδείο Ηρώδου Αττικού" με τίτλο : "Με λογισμό και μ' όνειρο".
Το μήνα Οκτώβριο του 2013, συμμετέχει στη συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώνει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με την λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" τίτλος της συναυλίας Μίκης Θεοδωράκης "Ταξίδια", η εκδήλωση έγινε στο θέατρο "Δώρας Στράτου".
Τον ίδιο χρόνο τον Νοέμβριο η συνεργασία του με την λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" συνεχίζεται στον μουσικό χώρο "Ιανός" με ένα τριήμερο αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο.
Το πρώτο δεκαήμερο του 2014, ακολουθεί ένα τριήμερο στον ίδιο χώρο "Ιανός" με ένα αφιέρωμα στον ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη, τους καλλιτέχνες συνοδεύει η λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης», τραγούδια που έγραψε ο συνθέτης όπως λέει ο ίδιος στο δελτίο τύπου ...Τον καιρό της εξορίας στη Ζάτουνα Αρκαδίας, μελοποίησα δύο μεγάλα ποιήματά μου, το «Μιλώ» και τον «Χάρη» που αποτέλεσαν τον κύκλο «Αρκαδία VIII». Ήταν η καινούρια φόρμα πάνω στην οποία δούλευα τότε, το «Ο Χάρης» Τραγούδι -Ποταμός... που τραγούδησε ο Λ. Χαλκιάς. Επίσης στο αφιέρωμα ακούστηκαν τραγούδια από το έργο "Μπαλάντες" που είχε να παιχτεί από το 1965 και ένα μέρος από τα "Τραγούδια της εξορίας". Τα τραγούδια ερμήνευσαν: ο Λάκης με την Νένα Βενετσάνου.
Το Μάρτιο του ίδιου χρόνου η συνεργασία συνεχίζεται με την ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" στον ίδιο χώρο τον "Ιανό" με ένα τριήμερο αφιέρωμα με τραγούδια των Βασ. Τσιτσάνη και του Μίκη Θεοδωράκη" Δυο ξεχωριστοί όσο και διαφορετικοί μουσικοί κόσμοι συναντώνται σε αυτή τη συναυλία. Εκείνος του «πατριάρχη» του ρεμπέτικου Βασίλη Τσιτσάνη (1915-1984) με εκείνον του παγκοσμίως αναγνωρισμένου Μίκη Θεοδωράκη (γεν. 1925). Και οι δυο υπηρέτησαν με αξιοσύνη τη λαϊκή μουσική του τόπου, ο καθένας με το δικό του τρόπο, με τα δικά του μουσικά εφόδια. Ωστόσο η λαϊκή μουσική τους σκέψη κάπου συναντιέται. Αυτά γράφονται σε ένα απόσπασμα στο δελτίο τύπου. Τα τραγούδια ερμήνευσαν: ο Λάκης Χαλκιάς και η Σοφία Παπάζογλου.
Μάϊος του 2014, ο καλλιτέχνης συμμετέχει στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου που οργανώνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την επέτειο της Άλωσης της πόλης, με τον τίτλο: "Μνήμη διαρκής", η συναυλία έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Τον ίδιο χρόνο στις 6 Ιουλίου, ο Χαλκιάς συμμετέχει μαζί με άλλους αξιόλογους τραγουδιστές στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου με τον γενικό τίτλο : "Εντεύθεν" στο "Ωδείο Ηρώδου Αττικού" όπου μετά από πολύ καιρό ερμήνευσε και ένα νέο τραγούδι με τίτλο: "Θυμάμαι εσένα".
Ιανουάριος του 2015, ο καλλιτέχνης κυκλοφορεί από την εφημερίδα "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"
ένα CD με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιώρ. Σεφέρη, Γιάν. Ρίτσου, Μαν. Αναγνωστάκη, Λευτ. Παπαδόπουλου και άλλων μεγάλων ποιητών, με τον γενικό τίτλο: "Ο Λάκης Χαλκιάς ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη".

Ο Λάκης Χαλκιάς είναι μια ΠΟΛΥΕΔΡΙΚΗ ερμηνευτική προσωπικότητα, με σπάνιο μέταλλο και πλούσια εκφραστική γκάμα, που σέρνει μαζί της καταβολές αιώνων.
Από το 1977, που άρχισε τις συναυλίες μέχρι σήμερα, έχει περιοδεύσει με το συγκρότημά του σε περισσότερες από 45 χώρες, όπου στις πιο πολλές από αυτές έχει ταξιδέψει επανειλημμένα πάνω από 2-3 φορές.
Μέχρι σήμερα έχει κάνει πάνω από 2.000 συναυλίες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και τις έχουν παρακολουθήσει πάνω από 9.500.000 κόσμος.

Ο Λάκης Χαλκιάς κατέχει το Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου.
Το 1990, δίδαξε μπουζούκι στο νέο ιδρυθέν Τ. Ε. Ι. της Άρτας.