Ακουστική Κιθάρα

 Οι χορδές της είναι συνήθως μεταλλικές , παίζεται με πένα , και το μπράτσο της είναι πιο μακρύ και λεπτό από της κλασσικήςμπορεί να καλύψει ένα μεγάλο φάσμα του σύγχρονου ρεπερτορίου . Έχει μεγαλύτερο ηχείο και άρα πιο δυνατή απόδοση ήχου από την κλασσική.

Η σύγχρονη κιθάρα είναι ένα νυκτό έγχορδο μουσικό όργανο που ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια της λύρας και του λαούτου. Ο όρος κιθάρα προέρχεται από τον ομώνυμο αρχαιοελληνικό όρο , ο οποίος αναφερόταν στο εγχορδο μουσικό όργανο , όχι βέβαια με τη μορφή που ξέρουμε στις μέρες μας. Η αρχή του οργάνου όπως το γνωρίζουμε ξεκινά κατά τον 15ο αιώνα στην Ισπανία.

Η σύγχρονη κιθάρα απότελείται από το σώμα-σκάφος , τις χορδές (συνήθως έξι στον αριθμό) , το ηχείο , τον καβαλάρη ή γέφυρα , το έμβολο ένωσης λαιμού-σκάφους και το μπράτσο που αποτελείται από το ζυγό , την ταστιέρα και τα κλειδιά. Το γεγονός των τάστων την καθιστά πιο εύκολη στην εκμάθηση.Η έκτασή της είναι τρεισίμησι οκτάβες. Η κιθάρα είναι ένα όργανο που μπορεί να απόδόσει την ίδια νότα , σε τρεις με τέσσερις διαφορετκιές θέσεις παιξίματος.

Η κιθάρα ήταν ένα όργανο του οποίου οι χορδές στην αρχή ήταν από έντερα αγελάδας και στη συνέχεια νεύρα άλλων ζώων μέχρι να καταλήξουν σ’αυτό που γνωρίζουμε σήμερα από νάιλον ή ατσάλι. Η πρωτεύουσα του οργάνου κατά το 17ο αιώνα θεωρείτω η Ιταλία . Οι Ιταλοί συνθέτες έγραψαν μεγάλο αριθμό σημαντικών έργων για αυτήν . Στη Γαλλία έγινε το όργανο των ευγενών ενώ στην Ισπανία η Σχολή κλασσικής κιθάρας άκμασε μετά το τέλος του 18ου αιώνα.

Οι πρώτες κιθάρες κατά το 15ο αιώνα ήταν μικρές και αποτελούνταν από τέσσερα ζεύγη χορδών , κατά το 16ο αιώνα τα ζεύγη έγιναν πέντε , αργότερα οι κιθάρες σταμάτησαν να αποτελούνται από ζεύγη χορδών και οι χορδές έγιναν μονές και κατά τα μέσα του 18ου αιώνα οι χορδές έγιναν έξι . Αυτό το βήμα αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη του οργάνου , όπως το γνωρίζουμε στις μέρες μας.

Η κιθάρα είναι ένα μουσικό όργανο που έχει αγαπηθεί πάρα πολύ από πάρα πολλούς μουσικούς και συνθέτες . Είναι επίσης ένα όργανο με του οποίου την εμφάνηση και τις δυνατότητες απόδοσης ήχου , πειραματίστηκαν πολλές εταιρείες . Έτσι μπορούμε να βρούμε κιθάρες (κυρίως ηλεκτρικές) εμπνευσμένες από διάφορα καρτούν από το Batman μέχρι τη Hello Kitty , αλλά και κιθάρες με σχήμα σπαθιού , φτερών , ανθρώπινου σκελετού , κροκόδιλου , ανθρώπινου σώματος και πάρα πολλών άλλων σχεδίων. Άξιες αναφοράς είναι επίσης οι χειροποίητες και πολλές φορές σκαλιστές κιθάρες από ξύλο. Και τέλος ιδιαίτερη σε μορφή και δυνατότητες είναι η διπλή κιθάρα , έχει δύο μπράτσα διαφορετικών δυνατοτήτων στην απόδοση ήχου , και το σκάφος της είναι διαμορφωμένο ανάλογα προκειμένου να ανταποκρίνεται στα δύο μπράτσα.