Κιθάρα

Η σύγχρονη κιθάρα είναι ένα νυκτό έγχορδο μουσικό όργανο που ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια της λύρας και του λαούτου. Ο όρος κιθάρα προέρχεται από τον ομώνυμο αρχαιοελληνικό όρο , ο οποίος αναφερόταν  στο εγχορδο μουσικό όργανο  , όχι βέβαια με τη μορφή που ξέρουμε στις μέρες μας. Η αρχή του οργάνου όπως το γνωρίζουμε ξεκινά  κατά τον 15ο αιώνα στην Ισπανία. 

Η σύγχρονη κιθάρα απότελείται από το σώμα-σκάφος ,  τις χορδές (συνήθως έξι στον αριθμό) , το ηχείο , τον καβαλάρη ή γέφυρα , το έμβολο ένωσης λαιμού-σκάφους και το μπράτσο που αποτελείται από το ζυγό , την ταστιέρα και τα κλειδιά. Το γεγονός των τάστων την καθιστά πιο εύκολη στην εκμάθηση.Η έκτασή της είναι τρεισίμησι οκτάβες. Η κιθάρα είναι ένα όργανο που μπορεί να απόδόσει την ίδια νότα , σε τρεις με τέσσερις διαφορετκιές θέσεις παιξίματος.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κιθάρας. Θα αναφέρουμε τα σημαντικότερα :

Πρώτα και κύρια η κλασσική κιθάρα.Οι χορδές τις είναι από νάιλον και έχει πιο κοντό και πιο χονδρό μπράτσο από την ακουστική . Ανήκει στα νυκτά  έγχορδα και είναι άνετη στους δακτυλισμούς , παίζει συνήθως κλασσικό ρεπερτόριο , αλλά συμμετέχει και σε μια μεγάλη γκάμα άλλων ρεπερτορίων. Τα κλασσικά κομμάτια και έργα που συμμετέχει  η κιθάρα δίνουν μεγάλο αριθμό επιλογής στο διδάσκοντα για .Είναι εξάχορδη και οι διαφορές της με την ακουστική στον ήχο και τον τρόπο παιξίματος είναι πολύ μεγάλες , όσο κι αν ξεγελά η σχετική της ομοιότητα στην όψη. Την συναντάμε σε διάφορα μεγέθη . Το σύνηθες μέγεθος  κλασσικής κιθάρας είναι τα 4/4. Μπορούμε όμως να βρούμε και σε πιο μικρό μέγεθος  όπως αυτό των ¾. -  

Έπειτα η ακουστική κιθάρα . Οι χορδές της είναι συνήθως μεταλλικές , παίζεται με πένα , και το μπράτσο της είναι πιο μακρύ και λεπτό από της κλασσικής μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο φάσμα του σύγχρονου ρεπερτορίου . Έχει μεγαλύτερο ηχείο και άρα πιο δυνατή απόδοση ήχου από την κλασσική. 

 Η ηλεκτρική κιθάρα –  λειτουργεί με ηλεκτρομαγνήτες που μετατρέπουν τους παλμούς των ατσάλινων χορδών σε ηλεκτρικό ρεύμα και στη συνέχεια ενισxύεται από τον ενισχυτή –ηχείο με το οποίο συνδέεται. Η ηλεκτρική κιθάρα συμμετέχει ενεργά σε πολλά είδη μουσικής με κορυφαίο βέβαια αυτό της ροκ μουσικής- ,  

Η ηλεκτροακουστική –έχει τα χαρακτηριστικά της ακουστικής και μπορεί να συδεθεί και με ενισχυτή όπως και η ηλεκτροκλασσική όπου ομοίως έχει τα χαρακτηριστικά της κλασσικής συν τη δυνατότητα ενίσχυσης.

Η δωδεκάχορδη κιθάρα , υπάρχει και με μονές χορδές και με ζεύγη διπλών χορδών

Η άταστη κιθάρα και η  κιθάρα του Flamenco – είναι σαν την κλασσική αλλά με πιο μακρύ μπράτσο-  και το γιουκαλίλι –που είναι μικρό σε μέγεθος και έχει χαρακτηριστικό ήχο , προέρχεται από το έγχορδο machete da braça το οποίο μεταφέρθηκε στη Χαβάη.

Το μπασοκίθαρο – παίζεται με τα δάχτυλα και τον αντίχειρα με τεχνικές όπως popping , tapping , thumbing και slapping αλλά και με πένα ανάλογα το αποτέλεσμα που θέλει ο παίκτης , και τη ρώσσικη κιθάρα -μια επτάχορδη κιθάρα που χρησιμοποιείται στη Ρωσσία με ένα επιπλέον D (ΡΕ)-.

Η κιθάρα ήταν ένα όργανο του οποίου οι χορδές στην αρχή ήταν από έντερα αγελάδας και στη συνέχεια νεύρα άλλων ζώων μέχρι να καταλήξουν σ’αυτό που γνωρίζουμε σήμερα από νάιλον ή ατσάλι. Η πρωτεύουσα του οργάνου κατά το 17ο αιώνα θεωρείτω η Ιταλία . Οι Ιταλοί συνθέτες έγραψαν μεγάλο αριθμό σημαντικών έργων για αυτήν . Στη Γαλλία έγινε το όργανο των ευγενών ενώ στην Ισπανία η Σχολή κλασσικής κιθάρας άκμασε μετά το τέλος του 18ου αιώνα.

Οι πρώτες κιθάρες κατά το 15ο αιώνα ήταν μικρές και αποτελούνταν από τέσσερα ζεύγη χορδών , κατά το 16ο αιώνα τα ζεύγη έγιναν πέντε , αργότερα οι κιθάρες σταμάτησαν να αποτελούνται από ζεύγη χορδών και οι χορδές έγιναν μονές και κατά τα μέσα του 18ου αιώνα οι χορδές έγιναν έξι . Αυτό το βήμα αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη του οργάνου , όπως το γνωρίζουμε στις μέρες μας.

Η κιθάρα είναι ένα μουσικό όργανο που έχει αγαπηθεί πάρα πολύ από πάρα πολλούς μουσικούς και συνθέτες . Είναι επίσης ένα όργανο με του οποίου την εμφάνηση και τις δυνατότητες απόδοσης ήχου , πειραματίστηκαν πολλές εταιρείες . Έτσι μπορούμε να βρούμε κιθάρες (κυρίως ηλεκτρικές) εμπνευσμένες από διάφορα καρτούν από το Batman μέχρι τη Hello Kitty , αλλά και κιθάρες με σχήμα σπαθιού , φτερών , ανθρώπινου σκελετού , κροκόδιλου , ανθρώπινου σώματος και πάρα πολλών άλλων σχεδίων. Άξιες αναφοράς είναι επίσης οι χειροποίητες και πολλές φορές σκαλιστές κιθάρες από ξύλο. Και τέλος ιδιαίτερη σε μορφή και δυνατότητες είναι η διπλή κιθάρα , έχει δύο μπράτσα διαφορετικών δυνατοτήτων στην απόδοση ήχου , και το σκάφος της είναι διαμορφωμένο ανάλογα προκειμένου να ανταποκρίνεται στα δύο μπράτσα.