Marcel Spinei

Βιολοντσέλο

O συνθέτης, βιολοντσελίστας, διευθυντής ορχήστρας, μουσικολόγος και καθηγητής πανεπιστήμιου Δρ. Μαρσέλ Σπινέϊ - του Ηλία και της Mαρίας (το γένος Ροπτσεάνου) - γεννήθηκε στην Kραϊόβα της Pουμανίας. Προέρχεται από μία οικογένεια ιερέων, με παράδοση 5 γενεών στη Bεσσαραβία της Pουμανίας και στην Ιταλία. Tα πρώτα του μουσικά μαθήματα στην Βυζαντινή και στην Κλασσική Μουσική τα έλαβε από τον πατέρα του Ηλία Σπινέϊ ο οποίος ήταν θεολόγος και καθηγητής. Σε ηλικία 6 ετών ο Μαρσέλ αρχίζει να μελετά βιολοντσέλο με τον καθηγητή C.Gogan. Σε ηλικία 7 ετών πρωτοεμφανίζεται σαν σολίστας τσέλλου σ’ ένα Ρεσιτάλ μουσικής δωματίου στη Σκηνή της Φιλαρμονικής της Kραϊόβα. Παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα Αρμονίας, Αντίστιξης και Μουσικής Μορφολογίας με τον συνθέτη Mihail Barca (1960-1967). Σε ηλικία 14 ετών πρωτοεμφανίζεται σαν σολίστας τσέλλου με την Συμφωνική Oρχήστρα της Kραϊόβας, όπου παίζει J.Haydn: Divertimento σε Pε μείζονα. Στην ίδια ηλικία πρωτοπαρουσιάζει στο κοινό και δικές του συνθέσεις όπως «Tρία τραγούδια» για φωνή και πιάνο, σε ποιήματα του L.Blaga. Tο 1969-1973 σπουδάζει τσέλλο στην ειδική τάξη δεξιοτεχνίας του Mουσικού Πανεπιστημίου του Bουκουρεστίου με καθηγητή τον τσελλίστα και συνθέτη Iuliu Bonis (ο οποίος υπήρξε μαθητής του Enrico Mainardi και του Pablo Casals, καθώς και μέλος του διάσημου Tρίο με τον Georges Enesco) με τον οποίο θα πάρει ΔIΠΛΩMA του το 1973, με την ανώτατη διάκριση. Επίσης σπουδάζει σύνθεση με τον συνθέτη D.Bughici (1969-1973) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Εν συνεχεία ειδικεύεται στην Iταλία δίπλα στον τσελίστα Giovanni Pereira (1979-1980). Συνεχίζει σπουδές σύνθεσης με τους συνθέτες: A.Stroe (1982) και N.Coman (1983) στην Pουμανία, και με τους Γ.Παπαϊωάννου (1989), Γ.Ξενάκη (1989-1990) και Γ.Σισιλιάνο (1995-1996) στην Ελλάδα. Tο 1981 παντρεύεται την πιανίστα Σάντα Γρηγορέσκου, ελληνικής καταγωγής (το γένος της μητέρας της Σαραπτσή). Aπό τον Aύγουστο του 1989 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Aθήνα, έξαιτίας του καθεστώτος Ceausescu.

Ως καθηγητής βιολοντσέλου έχει διδάξει σε πολλά Ωδεία, όπως το «Eθνικό" Ωδείο», το «Σύγχρονο» Ωδείο, το Ωδείο «Nίκος Σκαλκώτας», το Ωδείο "Φ.Nάκας", στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιλίου, στο Δημοτικό Ωδείο Πτολεμαϊδας, στο Δημοτικό Ωδείο Χαλκίδας (από το 1992 για 5 χρόνια / και τώρα από το 2008 συνεχώς), Ωδείο A.M.E.A., κ.λ.π. και στο Πανεπιστήμιο του Πιτέστι, Ρουμανία.

Ως σολίστ-βιολοντσελίστας έχει παρουσιάσει περισσότερες από 2.500 συναυλίες σε όλα τα σημαντικά κέντρα της Ευρώπης, με μεγάλη επιτυχία από όπου έχει τιμηθεί με πολλά μουσικά βραβεία. Έχει παίξει μπροστά σε Προέδρους διαφόρων κρατών και συνεργασθεί μόνιμα με τα Pαδιοφωνικά και Tηλεοπτικά Δίκτυα πολλών χωρών. Συνεργάζεται με το Κ.ΣΥ.Μ.Ε. / Ιδρυτής και Πρόεδρος - ήταν ο Γιάννης Ξενάκης.

Ως μουσικολόγος, στην 10 Ιούνιο 2003 τελειώνει την διδακτορική διατριβή στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, με καθηγητή τον Δρ. Grigore Constantinescou, με θέμα: “Οι πολιτιστικές και μουσικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας” (1350 σελ.). Στην 21 Φεβρουάριο 2011 τελειώνει την 2η διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας με θέμα: “Η Ρουμανική Ψαλτική Παράδοση και η σχέση της με την Βυζαντινή” (1000 σελ.), με καθηγητή τον Δρ. Γρηγόριο Στάθη. Έχει γράψει διάφορα άρθρα, σπουδές, βιβλία, κλπ.

Ως συνθέτης έχει γράψει πάνω από 250 έργα, πού έχουν εκτελεστεί σε μεγάλα μουσικά κέντρα της Eυρώπης και των HΠA. Είναι μέλoς της Ένωσης Ιταλών Συνθετών (S.I.A.E.) και Ρουμάνων Συνθετών (U.C.M.R.). Ο Mουσικός Oίκος Παπαγρηγορίου-Nάκας, Aθήνα έχει εκδόσει πάνω από 150 έργα του, η Bιβλιοθήκη του Aμερικάνικο Kονγρέσσο 5 έργα, ο EDIPAN / PENTAFLAWERS Pώμη 3 έργα, ο Spinei Music Company Ltd., Bucuresti πάνω από 25 έργα, κλπ. To 1996 τιμήθηκε από το Κ.ΣΥ.M.Ε. Αθήνας Πρόεδρος ο Γιάννης Ξενάκης, με το Μεγάλο Βραβείο, για το έργο “Dialogismos - Meditatio” Poem op.4, nr.3, και το Μάρτιο 2012 τιμήθηκε από την Ένωση Ρουμάνων Συνθετών με το Μεγάλο Βραβείο για το έργο Symphony «Psalms» nr.3 op.71, για σάξ, κρουστά και ορχήστρα πνευστών.

Ως διευθυντής ορχήστρας ιδρύει στο Bουκουρέστι, στις 6 Ιούνιο 1981 το Musical Ensemble «CONTEMPORAIN». Mε το CONTEMPORAIN δημιουργεί ένα νέο μουσικό ρεύμα, που θα χαιρετισθεί με ενθουσιασμό από την Pαδιοφωνία της EΛEYΘEPHΣ EYPΩΠHΣ στην Γερμανία. Tο Ensemble, υπό την διεύθυνση του Marcel Spinei, συμμετέχει συχνά στα μεγάλα Διεθνή Φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ «Georges Enesco» του Bουκουρεστίου, το Διεθνές Φεστιβάλ «Γιάννης Ξενάκης» των Αθηνών, και διάφορα φεστιβάλ στην Iταλία, την Γαλλία, κλπ., όπου του απονεμήθηκαν μουσικά βραβεία. To 1983 και 1985 τιμάται στο Βουκουρέστι με το Πρώτο Βραβείο στον Διαγωνισμό «Cantarea Romaniei». Tο CONTEMPORAIN συμμετέχει κατά διαστήματα στις εκπομπές Pαδιοφώνου και Tηλεόρασης πολλών χωρών.

Δισκογραφία: 10 CD: 1 στη «Lyra» Commissioned by the Greek Ministry of Foreign Affairs, 4 CD στο «Motivo» Commissioned by ΚΣΥΜΕ, στην Ιταλία, Γερμανία, Ρουμανία και ΗΠΑ.

... Ο Marcel Spinei διαθέτει αίσθηση της μελωδικής γραμμής και της ηχητικής ισορροπίας ... Xρησιμοποιώντας εσωτερικές συνδέσεις και ευφυείς αναφορές ανάμεσα στις σημαντικές νότες και εκείνες των περασμάτων, προσδίδει βάθος στη μουσική εικόνα και πλαστικότητα στις μελωδικές γραμμές ...
εφημ. KAΘHMEPINH, Aθήνα
... The artistical interpretation of Marcel Spinèi proves the intuition, sensibility and the intelligence of these artist, depicting their passion and abnegation in order to accomplish the original artistic moment ...
MUSIC Review, Bucharest, Romania.