Τρομπέτα

«Η ζωή είναι σα μια τρομπέτα: Αν δε δώσεις, δε θα πάρεις.»
-William Christopher Handy-

Η τρομπέτα ( στα ιταλικά: trombetta = μικρή αντλία) είναι πνευστό μουσικό όργανο που ανήκει στην κατηγορία των χάλκινων πνευστών.

Σε ό,τι αφορά την ιστορία της τρομπέτας, πρόγονός της είναι η σάλπιγγα. Η σάλπιγγα ήταν γνωστή από τα αρχαία κιόλας χρόνια και αποτελείτο αρχικά από το επιστόμιο και από έναν ευθύ σωλήνα που οδηγούσε σε μια μετρίου μήκους καμπάνα. Ο ευθύς σωλήνας, ωστόσο, περιόριζε κατά πολύ την έκταση του οργάνου.
Κατά το 17ο αιώνα ο σωλήνας έγινε κυλινδρικός κι έτσι έκανε την εμφάνισή της η -λεγόμενη- φυσική τρομπέτα, που τη συναντάμε συχνά σε ορχήστρες της εποχής και στην εκκλησιαστική και στρατιωτική μουσική.
Στις αρχές του 19ου αιώνα το όργανο απέκτησε έμβολα (στην αρχή δύο και στη συνέχεια τρία) και γύρω στο 1815 η τρομπέτα έγινε το όργανο που γνωρίζουμε στις μέρες μας: η χρωματική τρομπέτα (που έχει τη δυνατότητα να κινείται χρωματικά).
Η τρομπέτα έχει έντονα διαπεραστική και φωτεινή χροιά. Είναι το ισχυρότερο όργανο μιας ορχήστρας, σε ηχητική δυναμική, και το πιο ευκίνητο πνευστό. Μπορεί να εκτελέσει με εντυπωσιακά μεγάλη ταχύτητα πολλά και περίπλοκα περάσματα. Η μουσική της έκταση καλύπτει τρεις σχεδόν οκτάβες και τη συναντάμε κυρίως σε Bb (ΣΙ ύφεση) και (κάποιες φορές) σε C (ΝΤΟ).

 

 

Τάξεις αναλυτικά:

Προκαταρκτική Κατωτέρα Μέση Ανωτέρα
Ι Ι Ι Ι
- - ΙΙ ΙΙ
- - - ΙΙΙ

Απολυτήριες εξετάσεις:

       Πτυχιακές

- Διπλωματικές