Τούμπα

 

 «Δεν θα ήθελα να ακούσω τον Μπετόβεν χωρίς πανέμορφα μπάσα, όπως αυτά που κάνει η τούμπα και τα βιολοντσέλα.
Είναι πολύ σημαντικό.Η Hip-hop έχει βροντερό μπάσο. Και ο Μπετόβεν. Εάν δεν έχει το μπάσο, είναι σαν να ακρωτηριάζεται... Είναι σαν να μην έχει πόδια...»
-Lou Reed-

Η Τούμπα είναι πνευστό μουσικό όργανο της οικογενείας των χάλκινων πνευστών και εμφανίστηκε κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα. Αποτελεί την πρόσφατη προσθήκη χάλκινων πνευστών Ορχήστρας. Είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος και το μικρότερο σε ένταση χάλκινο πνευστό. Στην Ορχήστρα χρησιμοποιείται κυρίως για να κρατάει τη γραμμή του μπάσου, να τονίζει τα ρυθμικά σχήματα και να δίνει τη βάση στους υπόλοιπους εξαιτίας του ηχοχρώματός της που μοιάζει με θερμός βόμβος και της φύσης της ως το πιο μπάσο πνευστό.
Το σώμα της αποτελείται από έναν περιστρεφόμενο φαρδύ σωλήνα που οδηγεί από τη μια μεριά στο επιστόμιο και από την άλλη σε μια μεγάλη κι ανοιχτή καμπάνα. Υπάρχουν Τούμπες με 4 και με 5 βαλβίδες. Οι πρώτες τούμπες κατασκευάσθηκαν τη δεκαετία του 1830 στο Βερολίνο και από τότε έχουν εμφανιστεί σε διάφορα μεγέθη. Η έκτασή της καλύπτει 3 περίπου οκτάβες.
Στην οικογένεια της Τούμπας ανήκουν επίσης το Ευφώνιο, το Σουσάφωνο και το Βαρύτονο.

 

 

 

 

Τάξεις αναλυτικά:

Προκαταρκτική Κατωτέρα Μέση Ανωτέρα
Ι Ι Ι Ι
- - ΙΙ ΙΙ
- - - ΙΙΙ

Απολυτήριες εξετάσεις:

       Πτυχιακές

- Διπλωματικές