ΠΙΑΝΟ

ΠΙΑΝΟ
Το πιάνο (ή με την ελληνική του απόδοση κλειδοκύμβαλο) είναι μουσικό όργανο που ανήκει στην κατηγορία των πληκτροφόρων μουσικών οργάνων. Επίσης κατατάσσεται στα χορδόφωνα, κρουστά όργανα. Η πλήρης ονομασία του (προέρχεται από την ιταλική γλώσσα) είναι pianoforte που σημαίνει σιγά-δυνατά και ονομάστηκε έτσι από τη δυνατότητα που έχει να παίζει σιγά ή δυνατά ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μουσικού έργου. Η δυνατότητα μεγάλης και διαφορετικής γκάμας στην έκφραση και τους χρωματισμούς είναι κάτι που το χαρακτηρίζουν ως όργανο.
Αποτελείται από το βασικό μηχανισμό, το σώμα υποστήριξης, το πλαίσιο, το ηχείο, τις χορδές, το πληκτρολόγιο και τα πεντάλ.Υπάρχουν δύο τύποι πιάνων, το όρθιο πιάνο και το πιάνο με ουρά. Στο πρώτο οι χορδές βρίσκονται σε κάθετη διάταξη με το έδαφος ενώ στο δεύτερο βρίσκονται σε οριζόντια διάταξη. Το πιάνο με ουρά έχει μεγαλύτερη και καλύτερη απόδοση ήχου (αυτό βέβαια είναι πάντα ανάλογο με την κατασκευή του και τα υλικά αυτής). Το πιάνο αποτελείται συνήθως από 52 λευκά και 36 μαύρα πλήκτρα, σαν σύνολο 88 πλήκτρα δηλαδή 7 ½ οκτάβες.
Ο πρώτος τύπος πιάνου εφευρέθηκε από τον Μπαρτολομέο Κριστοφόρι στις αρχές του 18ου αιώνα.
Προγονοί του είναι το κλαβίχορδο και το τσέμπαλο. Το πρώτο (Clavichord) ιδιαίτερα γνωστό στις αρχές του 18ου αιώνα, είχε δυνατότητες έκφρασης αλλά είχε μεταλλικό, απαλό και πολύ αδύναμο ήχο κι έτσι δεν προσφερόταν για ανοιχτούς χώρους ή συναυλίες. Το δεύτερο (Cembalo) αναπτύχθηκε κατα το 15ο αιώνα αλλά είχε πολύ μικρές δυνατότητες έκφρασης και δυναμικών αντιθέσεων.
Το πιάνο απέκτησε τη σημερινή του μορφή και δομή σταδιακά μέσα στα χρόνια με τη διεύρυνση του κλαβιέ, την αλλαγή υλικου στις χορδές κ.α.
Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες πειραματίστηκαν με τα υλικά κατασκευής του. Απ’ τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα είναι πιάνα των οποίων το σκάφος είναι από ακρυλικό γυαλί. Είναι διάφανα, εντυπωσιακά και η απόδοση ήχου θεωρείται εξαιρετικών δυνατοτήτων.Το μόνο τους μειονέκτημα είναι η ιδιαίτερα υψηλή τους τιμή. Ακόμη εντυπωσιακή είναι η άποψη γνωστης εταιρείας κατασκευής να δημιουργήσει πιάνο σε οβάλ σχήμα, όπου το κάθισμα είναι ενσωματωμένο στο όργανο. Η όψη του θυμίζει αυτοκίνητο αντίκα. Υπάρχουν και πολλές άλλες εκδοχές κατασκευών πιάνων. Αξιοσημείωτες είναι το πιάνο ημικύκλιο, τα πιάνα των οποίων τα σκάφη έχουν σχήματα ζώων,αεροπλάνων και διαφόρων άλλων αντικειμένων, αλλά και το υβριδικό πιάνο, ένα πιάνο που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του ακουστικού με αυτά του ηλεκτρικού έχοντας επίσης τη δυνατότητα παραγωγής πολλών διαφορετικών ήχων και ηχογράφησης. Τέλος το σύστημα silent πιάνο είναι ένα σύστημα όπου το πιάνο δεν παράγει εξωτερικά ήχο αλλά μέσω ακουστικών επιτρέποντας ετσι στους πιανίστες να μελετούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Σε όποια από τις παραπάνω μορφές κι αν συναντήσουμε το πιάνο, είναι είναι από τα πιο εντυπωσιακά και ολοκληρωμένα πολυφωνικά όργανα που κατέχει μια άξια θέση σε πολλών και διαφορετικών ειδών μυσικές.

 

 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ :


-Θεωρία Α΄έτος και σολφεζ Α΄έτος

-Θεωρία Β΄έτος και σολφέζ Β΄έτος

-Θεωρία Γ΄έτος και σολφέζ Γ΄έτος

-Αρμονία Α΄έτος και σολφέζ Δ΄έτος

-Αρμονία Β΄έτος και σολφέζ Ε΄έτος

-Αρμονία Γ΄έτος και σολφέζ ΣΤ΄έτος

-Ιστορία της Μουσικής (2 έτη)

-Μουσική Δωματίου (3 έτη)

-Διέυθυνση Χορωδίας (1 έτος)

-Πρίμα Βίστα (2 έτη , από το 2ο
έτος της ανωτέρας σχολής)

-Μορφολογία (1 έτος)

-Πρακτικό διδασκαλείο (2 έτη)

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΤΑΞΕΙΣ :

• Α Προκαταρκτική
• Β Προκαταρκτική
• Α Κατωτέρα
• Β Κατωτέρα
• Γ Κατωτέρα
• Α Μέση
• Β Μέση
• Γ Μέση
• Α Ανωτέρα
• Β Ανωτέρα
• Γ Ανωτέρα

piano